پیش فاکتور دریافت فایل
گزارش كارآموزي طراحي فرايند توليد
8750
24,900 تومان
.zip
1,474 کیلوبایت
توضیحات:
گزارش كارآموزي طراحي فرايند توليد در 35 صفحه ورد قابل ويرايش

هدف تحقيق: آشنايي با صنعت و ايمن سازي محيط كار و طراحي و ساخت قالبهاي برش.

مانند تمامي مباحث طراحي ابزار اصول بر سر جاي خود باقي است و اين اصول بايد توسط هر كارآموز جدي فرا گرفته شود هنگاميكه اين اصول جزئي از روش تفكر عادي يك طراح شد آنگاه روش هاي ميانبر و غير معمول را نيز مي توان به كار گرفت.

همچنين بايد مورد خود طراحي قالب مراحلي كه طراح قالب جهت سازماندهي قطعات مختلف از نظر شكل و اندازه به كار مي برد و تركيب و مونتاژ قطعات تا رسيدن به مجموعة‌ تعريف شده اي به نام قالب نيز مطالبي را دانست و نيز بايد دانست كه براي شروع طراحي قالب مراحل مشخصي را بايد طي كرد.

1- يك طراحي خوب

2- كار با سرعت و بدون زحمت بسيار

3- تصحيحهاي كم

4- ظاهر مرتب و منظم نقشه ها

5- قطعات قوي تر و با استحكام در قالب.

نتيجه: همچنين اشياي هر چه بيشتر دانشجويان با صنعت كه با گذراندن دوره ي كارآموزي مي توانند علاوه بر علم تئوري به علم فني و عملي نيز دست يابند ونيز با توجه به عنوان رشته ي تحصيلي خود بتواند پروسه ي صنعتي را بررسي كند. و راهكارهايي جهت بهتر سازي محيط كار و كار با دستگاههاي صنعتي جهت ايمن سازي هر چه بيشتر محيط كار انجام داد.

با CNC شدن ماشين مي توان يك ماشين را چند كاره نمود مثلاً از ماشين تراش معمولي كار درل و فرز را نتيجه گرفت و لذا به اين دليل و به دليل سرعت زياد توليد ماشين تعداد ماشين هاي كارخانه را براي يك ظرفيت توليدي معين كاهش داد كه در نتيجه هزينه تعمير و نگهداري غالباً در مجموع كمتر مي شود و هزينه برق و اپراتور و ساير اقلام جنبي كاهش مي يابد. ضمناً چون قطعه در يك مرحله براي خير عمليات تنظيم و مرجع يابي مي شود دقت توليد بالاتر مي رود.

چون ماشين CNCمي تواند سريعاً براي توليد جديد آماده شود نيازي نيست قطعات زيادي را در يك مرحله توليد نمود.

و نيز با اهداف اتحاديه و تدابير ايمني و امنيتي مي توان از حوادثي كه در صنعت اتفاق مي افتند جلوگيري كرد. كه همه ي اين تدابير ملزم به هزينه كردن نفر اول كارخانه يعني رئيس شركت و اجرايي اين تدابير توسط مسئولين زيربط و همياري كارگران به اين تدابير مي باشد.

معرفي كارخانه

- شركت ميثاق ماشين قرن در جاده قديم كرج خيابان 15 با سابقه ي بيش از 30 سال در جهت توليد قطعات ماشين آلات و سرويس دهي به شركت هايي نظير ايران خودرو ، سايپا ديزل – ساپكو – كرمان خودرو سازه گستر و ديگري كارخانه ها مي باشد اين شركت قطعات مورد استفاده در ماشين ها اعم از سواري و باري و نيز طراحي انواع پرس ها و قطعات وزارت دفاع و نيز تراش كاري و فرز كاري انواع صفحات پولادي را انجام مي دهد.

همچنين كارهاي بازرسي در مورد قطعات ساخته شده توسط شركت هاي مختلف را نيز توسط مهندسان بازرس نيز بر عهده دارد و مي تواندبا دستگاههاي فرز با اندازة 5/18 متري و ميز قطعه گير در اندازه هاي cm 170 300 600 cm 85 240 500 و پرسهاي 200 و 1000 تن قطعات را پرس كند و دستگاه بورينگ با ميز گردان و كارگير cm 180 180 350 مي تواند كارهاي سوراخ كاري از بقل و تا عمق cm100/1 سوراخ كند و همچنين دستگاه دريل راديال با بازوي cm250 و ارتفاع cm180 و جابجايي cm170 مي تواند قطعات را بصورت عمودي سوراخ كاري كند.

هدف گزارش: آشنايي هر چه بيشتر با محيط هاي صنعتي و كارايي ماشينهاي فرز CNC و NC و بورينگ راديال و پرسهاو دانستن جزئيات ماشين ها و آشنايي با چگونگي كار دادن به دستگاه مي باشد.

و در مموع بررسي موارد ناايمن در كارخانه و تهيه چك ليست بازرسي ايمني جهت ايمن سازي محيط كار و نيز طراحي قالب هاي برش مي باشد.


معرفي كارخانه و اهداف گزارش:

شركت ميثاق ماشين قرن در تهران – جاديه قديم كرج – 65 متري فتح كوچه 15 تاسيس گرديده است اين شركت افتخاري از قبيل 30 سال سابقه خدمات رساني را در پروندة خود دارد. اين شركت با سابقه بيش از 30 سال در جهت توليد قطعات ماشين آلات سرويس دهي به شركت هايي نظير ايران خودرو سايپا ديزل، ساپكو، ساپكو كرمان خودرو سازه گستر و ديگر كارخانه ها مي باشد . اين كارخانه قطعات مورد استفاده در ماشين آلات صنعتي و خودروهاي سواري و باري و نيز طراحي انواع پرسها در تنا‍ژ مختلف و ادوات وزارت دفاع و نيز تراشكاري انواع صفحات ريلها قطعات نظامي و همچنين كارهاي سوراخكاري بقلتراشي كفتراشي پرس را براي عموم را نيز انجام مي دهد.



وضعيت موجود

شركت ميثاق ماشين هم اكنون كارهاي بقل تراشي و كف تراشي براي عموم را بر عهده دارد و همچنين خدمات پرس قطعات و توليد قطعات كارخانه سايپا را بر عهده دارد و نيز با داشتن مهندسان بازرس در امر بازرسي قطعات كلية بازرسي هاي شركت سايپا و سازه گستر سايپا را نيز عهده دارد و نيز خود در حال توليد پرس 1000 تن با طول 650 سانتي متر و در عرض 210 سانتي متر و رعايت كلي اصول ايمني در امر ساخت و طراحي پرس ها را مطابق با استاندارد پرسها را در دست ساخت دارد. اين كارخانه از نظر ايمني در آسايش 70% قرا ردارد و رعايت ديگر ضوابط ايمن سازي كارخانه ها و تدابير ايمني مي توان به ايمني در حدود 100% رسيد.



تجزيه و تحليل و ارزيابي وضعيت موجود

اين كارخانه عليرغم اينكه به حد خودكفايي مي تواند از عهدة مخارج كارخانه كاركنان و كليه لوازم دستگاهها براگير ولي درصدد دستيابي به ايمني كامل مي باشدتا به وسيله رسيدن به ايمني كامل اقدام به گرفتن مدارك OHSAS 18000 و ISO 9001 مي باشد تا بتواند براي كارخانه هايي كه نشان هاي كيفيتي بسيار مهم است ارائه خدمات كند اين كارخانه دستگاههاي بسيار بزرگ صنعتي از قبيل فرزها دروازه اي – پرس هاي 200 و 1000 تن و دستگاه بورينگ و دريل راديال را در اختيار دارد كه در بين كارخانه هاي مجاور به علت ميز كارگير بزرگ بيشتر خدمات ماشين كاري هاي سنگين را انجام مي دهد. همانطور كه در قسمت قبل توضيح داده شده در ايمني حدود 70% قرار دارد و براي رسيدن به ايمني كامل به دنبال طراحي و تدابير ايمني مي باشد.

اين كارخانه مي بايست تدابير ايمني براي حافظت هر چه بيشتر فرزها و دستگاه بورينگ و راديال را انجام دهد. و حفاظ هايي جهت سيستم برق رساني و اتوماتيك هاي دستگاه انجام شود و وسايل و ابزارآلات دستگاهها و مترها و تجهيزات اضافي دستگاه در جاي خود و در شابلون ها ديواري قرار گيرد.

همچنين سيستم ارت براي دستگاه هايي كه جديداً خريداري شده نيز انجام شود و بازرسي هاي ساليانه از قسمت هاي مكانيكي دستگاه و ديگر تجهيزاتي كه الزام دارد، انجام شود. سيستم تهويه نيز بايد ارتقاء يابد تا هواي مطبوع را وارد كرده و هواي داخل را بيرون هدايت كند. خانه نيز بايد يك مسئول ايمني و بهداشت محيط را به خدمت بگيرد ونيز جعبه كمكهاي اوليه در ورودي كارخانه و نيز ارتقاء‌كيفي پيدا كند و تمام اشخاص با وسايل مرتبط با گواهينامة فني خود به كار مشغول شوند.و پارتيشن جانمايي دستگاهها به همراه عايق صوتي براي از بين بردن صداي دستگاه در هنگام كار براي جلوگيري از صدمه به انسان ها و داشتن وسايل حفاظت فردي و كپسول آتشنشاني ودر اين مورد كپسول هاي مربوط به آتش گيري هاي برقي نوعي الزام در پروسه‌هاي صنعتي تلقي مي شود.



تعريف و طرح مسئله

در مراكز اين ماشين كاري و توليد قطعات ماشين هاي فرز CNC و پرس ها ، بورينگ ، دريل راديال وجود دارد كه مجهز به ابزار تعويض كن اتوماتيك مي باشد. ماشين هاي فرز دستي از پركاربردترين انواع ماشينهاي ابزار هستند .چنانچه اين ماشينها با سيستم كنترل عددي همراه شوند قابليت هاي آنها چنان افزايش مي يابد كه تبديل به مراكز توليد در كارگاه مي شوند عمليات تكراري از قبيل متر كاري ، قلاويز كاري داخل تراشي و غيره توسط مراكز ماشين كاري به راحتي قابل انجام است. در اين مركز ماشين كاري مكانيزم ابزار تعويض كن تجهيزات نگهداري قطعه كار به كارگيري مراكز ماشين كاري نكات ايمني و در نهايت اجزاي سيستم كنترل ماشين آشنا خواهيم شد.

اكنون به بررسي موارد ايمن و ناايمن كارخانه مي پردازيم.

در اين كارخانه يكسري از ملزومات و مسائل ايمني كار در كارخانه ها و كارگاهها بايد رعايت شود، رعايت شده است . يكسري از كارهايي كه از اهم مسائل ايمني در كارخانه است مثلاً تجهيزات حفاظت فردي سرويس بهداشتي كامل وجود جرثقيل سقفي كه جلوگيري از كار ناايمن مي كند خروجي مناسب و در دسترس جعبه كمكهاي اوليه ابزارهاي دستي كافي و مناسب غذاخوري مناسب و همچنين تسهيلات شستشوي كافي براي كارگران وجوددارد.

اما يكسري مسائل ناامين از لحاظ ايمني صنعتي وجود دارد كه مي توان گفت كه انجام نشده است كه آنها عبارتند از:

- حفاظهاي مناسبي در قسمتهاي مكانيكي وجود ندارد.

- بازرسي از زنجيرها كابلها و تجهيزات به ندرت انجام مي شود.

- سيلندرها و گازهاي تحت فشار براي جوشكاري توسط زنجير به ديوار محكم نگه داشته نشده است.

- يكسري تأسيسات الكتريكي مطابق با استاندارد سيم كشي نشده اند.

- كپسول هاي اطفاي حريق الخصوص براي آتش گيري هاي الكتريكي به اندازة‌كافي در كارخانه وجود ندارد.

- كف كارخانه در شرايط عمومي از پاكيزگي كامل برخوردار نيست.

- زير پائيهاي عايق حداقل براي دستگاهها نيز وجود ندارد تا از برق گرفتگي جلوگيري كند.

- قسمت هاي برق و اتومات دستگاه بدون محفظه مناسب هستند. مي توان گفت به نوعي دريچه هاي آنها بسته نبوده است.

- نداشتن وسايل و اعلام و اطفاي حريق در كارخانه وجود ندارد.

- از تابلوهاي هشدار دهنده و خبري در كارخانه به اندازة كافي وجود ندارد.

- بكار بردن صفحه هاي فلز ي براي جلوگيري از پرتاب پليسه بجاي حافظ مناسب.

- عدم وجود عايق هاي صوتي در كارخانه براي جلوگيري از صداي زيان آور .

اين موارد مسئله هايي بودن كه با ايمن صنعتي در تضاد قرار دارند.



عوامل موثر در ايجاد مسئله:

عوامل بسيار موثري در اين مسئله وجود دارد عواملي چون ايجاد فرهنگ سازي براي ايمني هر چه بيشتر كارخانه فرهنگ سازي كار ايمن توسط كارگران فرهنگ سازي استفاده از وسايل حفاظت فردي كارگران و عار ندانستن و غرور بيجا از استفاده آنها از عوامل موثر مي باشد همچنين قبول هزينه براي ايمن سازي كارخانه توسط رئيس شركت و شايد حت يآيا مي توان به حد كافي براي ايمن سازي محيط كار هزينه كرد نيز از اهم مسائل مهم در مسئله مي باشد آيا توجه و رعايت و انجام كلية امور براي ايمن سازي ثمربخش است يا يك هزينة‌اضافي و از دست رفته براي كارخانه مي باشد. آيا كارگران و كلية متصديان بخش ها حاضر به همياري مي باشند و يا اينكه خود آنها نيز يك معضل در كارخانه مي باشد در نتيجه عوامل بسيار مؤثري در ايجاد مسئله وجود دارد كه انجام آن فقط با همياري رئيس كارخانه و واسطه ها و كارگران ثمربخش خواهد بود.



اطلاعات مستند (وضعيت موجود)

فرم ها: فرم هاي و دستورالعملهاي ايمني در كارخانه وجود ندارد ولي براي گزارش شخصاٌ فرم و دستورالعملهايي براي ايمن سازي محيط كار تهيه و تدوين كرده ام.

ب) روش ها مانند تيتر بالا دستورالعملي وروش كاري براي كارخانه نيز وجود ندارد كه شخصا طراحي و تدوين كرده ام.

ج)‌آمار : شركت ميثاق ماشين قرن در سال 68 بعلت خوردگي و پوسيدگي كابلهاي برق و نداشتن سيم ارت برق گرفتگي البته جزئي براي كارگري اتفاق افتاد كه در اين اتفاق منجر به يك هفته استراحت مطلق و از كار افتادن دستگاه به علت عدم وجود متصدي آن اتفاق افتاد.

درسال 74 ماه مهر نيز به علت تمام اتوماتيك نبودن پرس و نداشتن تدابير ايمني چون چشم الكترونيكي و دو شاسي نبودن دست كارگر در زير پرس مانده و سه تا از انگشت هاي آن قطع و دو انگشت ديگر دچار كوفتگي حاد شده بود كه در پي آن مسئولين موظف به پرداخت غرامت و ناراحتي اعضاي خانوادة‌آن و همچنين از دست دادن يك كارگر با سابقه 10 سال كه عواقبي چون عقب ماندن كارهاي سفارش گرفته شده از بين رفتن چندين روز كاري پرداخت ديه و عوامل چون اثر گذاشتن بر روحية ديگر كارگران را نيز در برداشته است.

- در تير ماه سال 81، دو نفر از كارگران كه در نزديكي دستگاه فرز كار مي كردن به علت دمه و مه دود ناشي از كف تراشي صفحة فولادي در طولاني مدت در حدود 96 روز طول كشيد دچار سرفه هاي مكرر شده كه در حضور كنار پزشك ، تشخيص و عفوني شدن ريه ي آنها شد كه استراحت و دوري از كار و وضعيت موجود را براي آنها صادر كرد پيشنهاد به تغيير شغل در همان پروسه بغير از كاري كه انجام مي دادند كرد.

- در مهر ماه سال 86 نيز به علت سهل انگاري و فراموش كردن از استفاده از ماسك و عينك محافظ براي حرفة براده برداري پليسه تراش خورده كه حدود 700 درجه گرما دارد به داخل چشم شخص پريده كه علاوه به سوختگي چشم شخص و تا دريدن ، به علت ناپاك بودن پليسه دچار عفونت چشم و در نتيجه به عمل جراحي كشيده شد كه در پ آن به شخص به مدت يك ماه استراحت داده شد و نيز براي عقب نمادن از كار مجبور به استخدام موقت يكفرد ديگر و هزينة‌ عمل چشم شخص شد.

- در سال 83 نيز در ماه ارديبهشت در حين باز كردن اسينرال دستگاه وسه نظام آن براي تعويض الماس هاي كند شده سه نظام آن براي تعويض الماس هاي كند شده سه نظام با وزن حدود 75 كيلوگرم بر روي دست شخص افتاده و منجر به شكستگي دست و صدمه ديدن تاندول دست گشته كه علاوه بر ناراحتي شخص هزينة درمان و غرامت و ديد عقب ماندن كارها را نيز بر همراه داشت.

د – فلوچارت جريان كار وضع موجود: فلوچارت جريان كار در اين كارخانه به علت سهل انگاري و عملكرد ناصحيح سرپرستي وجود ندارد. و كارگران بصورت عملي و تجربي كار مي كنند و بنا به درخواست سرپرست كارخانه و دستوراتي كه اتخاذ مي كند انجام مي‌دهند.



ارزيابي و تجزيه و تحليل

كارخانه ميثاق ماشين قرن در مجموع مي توان گفت كه از لحاظ ايمني صنعتي يكسري تدابير و مسائلي را بايد پيگيري كند تا با اتخاذ به تدابير امنيتي بتوان ايمني كارخانه را تأمين كند و حوادثي كه اتفاق افتاده در گذشته را به صفر نزديك كند گرچه ايمني 100 وجود ندارد ولي مي تواند با اهداف و پيگيري هاي امنيتي حوادث زيان بار را به حوادث جزئي و در آيندة‌ نه چندان دور حوادث را به صفر نزديك كند و براي تجزيه و تحليل كارخانه يكسري دستورالعملها تدوين شده است كه با بكارگيري آنها مي توان از حوادث و ضرر و زيان ها مصون داشت و تمام آنها بستگي به هزينه كردن مسئولين و سرپرستي درست و مديريت سالم و همياري كارگران با مسئوليت و رعايت كلية ضوابط ايمني ميباشد .



نتيجه گيري و پيشنهادات

كارخانه مي تواند با توجه به كارها ضوابط و دستورالعملهايي كه در اين قسمت تدوين شده است به ايمني كامل و كارخانه اي دور از حوادث زيان آور و مطابق با استانداردهاي كشور دست يافت.



نكات ايمني تدوين شده در هنگام كار با دستگاههاي موجود در كارخانه از قبي پرس ها، فرزهاي دروازه اي ، بورينگ ؛ دريل راديال

نكات ايمني در هنگام كار با دستگاه هاي پرس

1- وسايل حفاظت فردي (PPE) الزام ميباشد.

2- جانمايي دستگاه پرس بايد حتماً توسط افرادداراي صلاحيت و متخصص انجام شود.

3- براي جانمايي دستگاه پرس بايد حتماً زير آن بتن ريزي انجام شود.

4- لوله كشي هايي كه براي روغن هستند نبايد به هيچ وجه نشستي داشته باشند.

5- پمپ روغن بايد هميشه توسط متصدي پرس بررسي شود. (مهمترين مرحله)

6- مطابق با توانايي دستگاه از دستگاه كار كشيده شود.

7- قالب هايي كه مورد استفاده قرار مي گيرند بايد استحكام لازم براي فرم دادن ورق را داشته باشد.

8- قالب فرم دهنده محكم و توسط متصدي در پرس بسته شود.

9- هيچگاه تك كليد براي پرس كردن استفاده نشود.

10-براي ايمن سازي بيشتر از چشم هاي الكترونيكي استفاده شود. (مهمترين)

11-براي صرفه جويي در مخارج مي توان بجاي چشم الكترونيكي از دو كليد استفاده كرد كه همه در دست شخص براي كار كردن پرس دكمه را فشار دهد.

12- شخص متصدي بايد داراي گواهينامة‌ مهارت فني مطابق قا كار خود راداشته باشد.


موارد الزامات براي ايمن سازي محيط كار براي كار با فرزها

1- وجود وسايل حفاظت فردي (PPE)

2- داشتن مدرك مربوطه (فرز) براي متصدي دستگاه پرس

3- محيط لازم براي اطراف پرس و جداسازي آن با ديگر دستگاههاي رعايت شود.

4- گودبرداري اي كه براي پرس تعبير تعيين مي شود بايد داراي استحكام لازم و مطابق با استاندارد باشد.

5- سيستم برق رساني در طول پرس بايد توسط استاندارد داراي روكش يا محافظ مناسب باشد.

6- دستگاه در محل گودبرداري بايد كاملاً در سطح صاف و تراز جانمايي شود.

7- ريل دستگاه چه در جلو و چه در عقب بايد تماما در زمان كار روغنكاري شود.

8- سيستم روغنكاري كل سيستم بايد رعايت شود و از كار كردن آن اطمينان حاصل گردد.

9- سيستم روغنكاري نبايد هيچگاه داراي نشستي باشد.

10-سطح ريل و كشويي دستگاه بايد هميشه تميز گرددو هيچگونه گرد و غبار و ناخالصي روي آن قرار نگيرد.

11- هيچگاه نبايد بر روي قسمت كشويي دستگاه پرس وسيله اي قرار دارد.

12- قسمت هاي برقدار دستگاه براي داراي محافظ هاي كافي باشد.

13- اطمينان از سيستم برق رساني به دستگاه اطمينان حاصل گردد.

14- الزام وجود چاه ارت و سيستم Earth براي تمامي دستگاهها

15- اطمينان از ساخت صحيح و استاندارد چاه ارت و موادي كه بايد استفاده شود.

16- اطمينان از سيستم برق رساني به دستگاه اطمينان حاصل گردد.

17- اطمينان از اتصالات سيم هاي منتهي به چاه ارت و بكار بردن سيم مفتولي و داراي قطر كافي.

18- بررسي ساليانه ي از صحيح كار كردن سيستم ارت

19- پليسه هايي كه در روند كار توليد مي شوند بايد حتماً توسط متصدي از محيط كار دستگاه پاكسازي شد.

20- محفظه ي اتوماتيك دستگاه بايد داراي محافظ باشد.

21- كليه ي كليه هاي اتوماتيك دستگاه و كار با آن توسط شخص ذي صلاح انجام شود.

22- دريچة محفظه هاي اتوماتيك دستگاه بايد داراي قفل و كليد آن فقط به دست متصدي و كارفرما باشد.

23- سيم ها و كابلهاي انتقال دهندة برق از نظر انتقال تا خود دستگاه نبايد هيچگونه خوردگي داشته باشد.

24- پارتيشن (partission) بين دستگاهها و فاصلة استاندار آنها رعايت گردد.

25- قطعات چه در اندازه هاي طولي و چه عرضي و چه ارتفاعي بايد مطابق با استاندارد دستگاه به كار رود.

26- بيش از توان دستگاه نبايد از آن كار كشيد.

27- فضاي لازم براي دستگاه فراهم شود تا به هنگام كار با تجهيزات و وسايل ديگر برخوردنكند.

28- كامپيوتر يا صفحه كنترل دستگاه بايد محوطه لازم براي گردش خود تا حد نياز داشته باشد.

29- قطعات بر روي كار بايد محكم و با استفاده از ابزار مناسب بستر شود.

30- محيط كار هيچ گاه نبايد شلوغ و بهم ريخته باشد.

31- نور و تهويه كافي بايد در محيط كار تعبير شود.

32- در صورت لزوم بعلت وجود صداي زياد بايد از عايق هاي صوتي متناسب با فاصلة كه در استانداردها وجود دارد تعبيه شود.

23- سقف كارگاه نبايد روز نداري وجود داشته باشد تا آب باران بر روي دستگاه بريزد. احتمال زنگ زدگي .

24- جعبه ي كمكهاي اوليه باريد حتماً در هر كارگاه متناسب با نيازهاي افراد وجود داشته باشد.



بازبيني برنامه

هنگامي كه برنامه قطعه وارد حافظه ماشين شد و دستور اجراي آن صادر گرديد كاربر به استثناي تغييرات جزيي در سرعت اسپيندل و سرعت پيشروي هيچ كنترلي بر حركتهاي ماشين ندارد و در صورت مشاهده هر گونه حركت نامطلوب ابزار، تنها مي تواند ماشين را توسط دكمه توقف اضطراري يا دكمه Reset متوقف كند. هر گونه بي دقتي ممكن است منجر به وارد آوردن خسارات جدي به ماشين گردد بنابراين برنامه بايد قبل از اجرا دقيقاً بازبيني شود.

همانطور كه گفته شد ماشينهاي CNC مجهز به نرم افزارهاي شبيه سازي (Off-Line , On-Line) هستند . اين نرم افزارها مسير حركت ابزار را بر روي يك صفحه نمايش شبيه سازي مي كنند. همچنين امكان انتخاب انواع ابزارها از كتابخانه ابزار اين نرم افزارها وجود دارد و حتي بعضي از آنها امكان تعريف ابزار جديد را نيز براي كاربر فراهم مي كنند. نرم افزار ابتدا متن برنامه را بررسي مي كند؛ فايلهاي كمكي خطاهاي موجود در برنامه را مورد به مورد مشخص كرده و پيشنهاد مناسبي براي اصلاح آن ارائه مي كنند. هنگامي كه برنامه از لحاظ نوشتاري بدون نقص تشخيص داده شد شبيه سازي آغاز مي گردد . در عمل شبيه سازي قطعه خام با قطر تعيين شده بر روي صفحه به نمايش درآمده و ابزار انتخاب شده روي مسيري كه در برنامه تعيين شده است شروع به حركت مي كند. هنگام حركت ابزار قسمتهايي از قطعه كار كه با آن در تماس است پاك مي شود و بدين صورت عمل ماشين كاري شبيه سازي مي گردد. اين عمل براي تمامي ابزارهاي موجود در برنامه تكرار مي شود.

شكل نهايي بدست آمده پس از پايان شبيه سازي مبين شكل قطعه كار پس از پايان ماشين كاري خواهد بود. در حين شبيه سازي در هر لحظه مختصات نوك ابزار بر روي صفحه نمايش داده مي شود. همچنين امكان انجام شبيه سازي به صورت مرحله اي (بلوك به بلوك) نيز وجود دارد كه در اين صورت تشخيص هر كدام از مسيرهاي حركت ابزار بسيار آسان خواهد بود. از آنجا كه در شبيه سازي به صورت مرحله اي (بلوك به بلوك) نيز وجوددارد كه در اين صورت تشخيص هر كدام از مسيرهاي حركت ابزار بسيار آسان خواهد بود. از آنجا كه در شبيه سازي ابزار بر مسيري دقيقاً مشابه با ماشين كاري واقعي حركت مي كند لذا اگر بدون نقص انجام شود مي توان مطمئن بودكه در ماشين كاري واقعي نيز ابزار هيچ حركت نامطلوبي نخواهد داشت.

كاربر بايد اطمينان حاصل كند كه بر روي هر كدام از ايستگاههاي ابزار، ابزار مناسب قرار گرفته است. بديهي است كه هر گونه اشتباهي در اين مورد باعث مي شود كه عمليات ماشين كاري با ابزار نادرست انجام شود كه چنين عملي ممكن است باعث بروز تصادف (مثلاً بين ابزار و قطعه كار يا....) گردد. حتي اگر برنامه كاملاً صحيح باشد.



تنظيم آفست ابزارها

نكته بسيار مهم ديگر تنظيمات آفست ابزار مي باشد كه عبارت است از فاصله بين صفر ماشين و صفر قطعه كار . نقطه صفر ماشين (مبدأ دستگاه مختصات ماشين) به صورت از پيش تعيين شده موجود است (توسط شركت سازنده تعريف شده است.) اين نقطه در منتهي اليه موقعيت قرارگيري ابزار واقع است. نقطه صفر قطعه كار توسط كاربر تعيين مي شود و مبدأ همان دستگاه مختصاتي است كه تمامي فاصله هاي موجود در برنامه به طور دقيق مشخص گردد و هر گونه خطايي در اين عمل بروي ابعاد قطعه كار تأثير خواهد داشت حتي اگر برنامه كاملاً صحيح باشد.در بسياري از ماشينها امكان ذخيره افست ابزارها وجود دارد و لذا در صورت قطع برق كاربر مجبور به تكرار عمليات و استخراج مجدد اين مقادير نخواهد بود بلكه كافي است فايل حاوي آنها را به حافظه ماشين فراخواني كند.

در تراشكاري نقطه صفر قطعه كار معمولاً در مركز پيشاني سمت راست قطعه قرار دارد. قرار دادن نوك ابزار در اين نقطه به طور دقيق براي اندازه گيري فاصله صفر قطعه كار و صفر ماشين عملاً غير ممكن است زيرا موقعيت اين نقطه دقيقاً مشخص نيست لذا از روشي غير مستقيم استفاده مي كنيم. بدين صورت كه ابتدا ابزار را به آهستگي از راست به چپ حركت مي دهيم به گونه اي كه نوك ابزار با پيشاني قطعه كار تماس پيدا كند. از آنجا كه اسپيندل دوران مي كند نوك ابزار اثري بر پيشاني قطعه باقي خواهد گذاشت. تا اين مرحله ابزار دقيقاً در موقعيت Z=0 قرار گرفته پس در جدول آفست ابزار براي X مقدار صفر را وارد مي كنيم سپس ابزار را عقب كشيده و به آهستگي در راستاي شعاع قطعه كار به ونه اي حركت مي دهيم كه با سطح استوانه اي آن تماس پيدا كند. اكنون ابزار در موقعيت X=d قرار دارد. d عبارت است از قطر قطعه كار كه با كوليس قابل اندازه گيري است. با وارد كردن X=d در جدول آفست ابزار موقعيت X=0 نيز به صورت غير مستقيم اما دقيق تعيين مي شود. چنانچه جبران شعاع ابزار نيز مورد نظر باشد لازم است قسمتهاي مربوط به شعاع نوك و جهت تماس ابزار را نيز در جدول آفست ابزار تكميل نماييم.

1403/10/2 - پین فایل