پیش فاکتور دریافت فایل
گزارش کاراموزی شرکت مادبافت
7832
24,900 تومان
.rar
968 کیلوبایت
توضیحات:
گزارش کاراموزي شرکت مادبافت در 40 صفحه ورد قابل ويرايش


فهرست

عنوان صفحه


پيش گفتار 1

مقدمه

کليات صنعت نساجي 3

کليات صنعت چاپ در نساجي 5

کليات صنعت تکميل در نساجي 7

توضيحاتي در مورد کارخانه 15

چارت سازماني کارخانه 16

مديريت 17

بخش هاي کلي کارخانه 19

امکانات و دستگاه هاي حاضر در پروسه ي توليد 21

انواع پارچه، رنگ و مواد مصرفي شرکت 24

مراحل انجام عمليات توليد 25

قسمت رنگ سازي 28

قسمت شابلون سازي 28

بخش کنترل کيفيت 31

جمع بندي 32











پيش گفتار :

با سلام حضور استادان و دلسوزان رشته ي صنايع نساجي، دومين رشته نياز انسان که از بدو تولد تا مرگ همراه انسان خواهد بود و فعالان آن که هميشه در بالا بردن معلومات و آموزش آن تلاش مي کنند و از هيچ نوع کمکي که موجب بالا رفتن يکي از پايه هاي صنعت مي گردد دريغ نمي کنند.

اينک بعد از 3 سال آموختن تجربيات عزيزان و استادان در مکان علمي و فرهنگي خود را براي ورود به عرصه ي تلاش آماده مي کنيم تا جزئي از تلاش گران و کاردانان ميهنمان گرديم.

با شروع اين پايان، دست به قلم خواهيم برد براي نمايش دانسته هاي خويش و آماده سازي خود براي آينده، شايد مفيد باشد براي ايران.

ضمناً از زحمات استاداني چون دکتر قرنجيک، مهندس محرابي پيرکهن، زماني ابيانه و نيز دلسوز آفرين جناب مهندس سادگي تشکر و قدرداني به عمل مي آيد تا موجبات خشنودي خويش را از شغل پيامبران به دست آوردند.

اين گزارش کارآموزي که در حال حاضر در مدنظر شما قرار گرفته است حاصل 40 روز کار مفيد و کسب تجربه در شرکت ماد بافت مي باشد که نشان دهنده ي جزئي از فعاليت ها و مسائل و مشکلات و سيستمهاي مورد استفاده در اين شرکت و خطوط توليد آن مي باشد.

حال با بازديد اين گزارش مي توان تا حدي با اين شرکت و جايگاه آن در صنعت معلوماتي را به دست آورد.

اين شرکت که در زمينه ي صنايع نساجي فعاليت دارد در بخش چاپ و تکميل صنايع نساجي فعاليت مي کند و پارچه هايي با ارزش اقتصادي پايين با ورود به اين کارخانه و اعمال مواردي چند بر روي خصوصيات آن و تغييرات اصلاحي با خروج از خط توليد داراي ارزش افزوده اي مي گردند که مي توان آن ها را به بازار فروش ارائه کرد.

2 ) مقدمه :

کليات صنعت نساجي :

بشر در ابتدا براي تهيه لباس و پوشاک و محافظت از خود در مقابل سرما و‎ ‎گرما صنعت نساجي را به وجود آورد. سپس زيرانداز و روانداز خود را به ياري اين صنعت ‎تهيه کرد و امروزه نه تنها انواع پوشاک و فرش و موکت را به ياري صنعت نساجي تهيه‎ ‎مي‌کند بلکه براي ساخت ترمز ماشين،‌ شريانهاي مصنوعي، جاده‌ها، هواپيما‌ها و‎ ‎سايت‌هاي فضايي به منسوجات نياز است


در صنعت نساجي الياف به سه دسته تقسيم مي‌شوند که عبارتند از:

الياف طبيعي "Natural fibers" الياف طبيعي شامل دو بخش الياف نباتي و الياف حيواني مي‌باشند.

الياف نباتي مانند: پنبه، کتان، کنف، رامي و الياف حيواني مانند: پشم و ابريشم

الياف کاني "Mineral fibres": الياف کاني اليافي هستند که مواد اوليه آنها از کانيها بدست مي‌آيند مانند الياف شيشه‌اي و الياف فلزي.
الياف مصنوعي که شامل دو دسته مي‌باشند: يکي اليافي که منشا طبيعي دارند ولي توسط انسان دوباره تهيه مي شوند مانند ويسکوز ، استات و تري استات که هر يک ريشه سلولزي دارند. و ديگري الياف سينتتيک يا مصنوعي که از مشتقات نفتي توليد مي‌شوند مانند: نايلون ، داکرون ، ارلون يا بطور کلي پلي آميدها ، پلي استرها ، پلي اورتانها ، پلي اکريلونيتريل ، پلي وينيل کلرايد و ... .

کليات صنعت چاپ در نساجي :

تعريف چاپ

به تصاوير، نقوش و مطالبي که در اثر فشار به روي سطوحي مانند کاغذ ، پارچه، فلز و غيره انتقال داده شده باشند چاپ مي گويند

معمولا هر نوع محصول توليدي را براساس يک عامل دسته بندي مي کنند براي مثال چيني آلات شامل تمامي توليداتي است که ماده ي اوليه آن ها از چيني است و يا منسوجات شامل تمامي توليداتي است که از روش بافندگي در ساخت آنها استفاده شده است . به همين ترتيب محصولات چاپي نيز به گروهي از محصولات گفته مي شود که نسبت به روش توليد آنها يعني چاپ؛ گروه بندي شده اند به عبارت ديگر در تمامي توليدات چاپي که به اين نام شناخته مي شوند چاپ کردن روش توليد مشترک است
انواع تکميل
تکميل موقت

در اين نوع تکميل ، کالا را به منظور خاصي تحت عمليات تکميلي قرار مي‌دهند بطوري که اثر تکميلي آن در عمليات بعدي مثل شستشو و غيره از بين مي رود، مانند آهار دادن پارچه‌هاي پنبه‌اي براي عمليات بافندگي و شستشوي آهار پس از خاتمه عمليات بافندگي.
تکميل دائم

در اين نوع ، اثر تکميلي تا زماني که پارچه حالت خود را از دست ندهد (مخصوصا در مقابل شستشو و پوشش) باقي خواهد ماند، مانند رسوب دادن رزينهاي مصنوعي مثل استرها و اترهاي سلولز در روي پارچه و يا کلرينه کردن کالاي پشمي يا تکميل با فرمالدئيدها.
تکميل ثابت

در اين نوع ، اثر تکميل مادام العمر در روي کالا باقي مي‌ماند و حتي بعد از اينکه پارچه حالت و ماهيت خود را به عنوان پارچه خارجي از دست بدهد، آثار تکميل در آن باقي خواهد ماند. مانند پليمريزه کردن بعضي از منومرهاي اکريليکي در روي زنجيرهاي اصلي مولکولهاي پارچه‌هاي سلولزي و يا پروتئيني
شستشوي کالاي نساجي

عمل شستشو ، اولين عمل تکميل مرطوب مي‌باشد و به منظور بر طرف کردن مواد خارجي مانند روغنهاي ريسندگي ، واکسها و ناخالصيهاي قابل حل در محلولهاي شستشو انجام مي‌گيرد. عمليات شستشو عبارتست از عمل کالا با پاک کننده‌هاي مناسب همراه با مواد قليايي و يا در غياب مواد قليايي. در صورت استفاده از صابون براي عمليات شستشو ، احتياج به آب نرم مي‌باشد. ولي براي پاک کننده‌هاي مصنوعي چگونگي سختي آب اهميت ندارد. همچنين براي اصلاح سفيدي پارچه و شفافيت رنگ الياف آن عمل شستشو انجام مي‌گيرد.
آهار زني و آهار گيري

به منظور افزايش استحکام در برابر پارگي ، کاهش نيروي سايشي و خواباندن پرزهاي سطحي الياف نخهاي تار را آهار مي دهند. مواد آهاري ، ماکرومولکولهايي هستند که ممکن است بر اثر پيوند بين خود و يا با الياف تشکيل پوششي به دو نخ دهند. آهار طبيعي عبارتند از: نشاسته ها و مشتقات آنها ، مشتقات سلولزي و (پروتئينها)). آهارهاي مصنوعي عبارتند از: انواع پلي وينيل الکلها ، انواع پلي اکريلات و انواع کوپليمراستايرين و مائيک اسيد.

قبل از انجام عمليات تکميل مرطوب لازم است آهار نخ تار پارچه با اندازه کافي بر طرف شود تا در مراحل شستشو ، سفيدگري و رنگرزي يا چاپ ، مزاحمت و نايکنواختي ايجاد نکند و در ضمن مقداري از مواد در تکميل رنگ را به خود جذب نکند. روشهاي آهارگيري عبارتند از: آهار گيري با اسيد ، آهار گيري با روش تخمير ، آهار گيري با اکسيد کننده‌ها ، آهار گيري با آنزيمها.
مرسريزاسيون

يکي از عملياتي که روي پنبه انجام مي شود، عمل مرسريزه مي‌باشد که شامل تماس پنبه (اعم از الياف نخ يا پارچه) با محلول سود سوزآور و سپس شستشوي محصول در محلول رقيق اسيد و سپس آب سرد به منظور خنثي کردن قليايي و سرانجام خشک کردن محصول است. بر اثر مرسريزاسيون درخشندگي و جلاي پنبه افزايش مي‌يابد و ويژگيهاي فيزيکي و شيميايي آن تغييرات زيادي پيدا مي‌کند. معمولا پارچه‌هاي مرغوب پنبه‌اي پيراهني ، روميزي ، ملحفه‌اي و همچنين نخهاي قرقره مرسريزه مي‌شوند.
سفيدگري

هدف از سفيدگري ، از بين بردن رنگدانه‌ها و ناخالصيهاي ديگر و در نتيجه سفيد جلوه دادن الياف مي‌باشد. البته سفيدگري پنبه بسيار مهم تراز سفيدگري پشم مي‌باشد، چون درصد بالايي از پشم بصورت کالاي رنگي به بازار عرضه مي‌شود. ولي در مقابل ، مقدار زيادي از پارچه‌هاي پنبه‌اي بصورت سفيد و يا پارچه‌هاي چاپ شده با زمينه سفيد مورد استفاده قرار مي‌گيرد. پارچه‌هاي ملحفه‌اي ، روميزي و پيراهني نمونه‌هايي از پارچه‌هاي پنبه‌اي هستند که احتياج به سفيدگري دارد.

سفيدگري پنبه بيشتر با مواد اکسيد کننده مثل کلريت سديم و هيپوکلريت سديم و آب اکسيژنه و مواد احيا کننده مانند هيدروسولفيت و سفيدگري پشم با اکسيد کننده آب اکسيژنه همراه با آمونياک يا سيليکات قليايي و مواد احيا کننده ، اکسيد گوگرد و يا بي سولفيت سديم و اسيد سولفوريک و سفيدگري الياف مصنوعي با اکسيد کننده آب اکسيژنه ، کلريت سديم و هيپوکلريت سديم و احيا کننده ، هيدروسولفيت و در صورت لازم مواد سفيد نوري به همراه سفيد کننده قبلي انجام مي‌گيرد.
تکميل ضد آب و دور کننده آب

تکميل ضد آب پارچه به دو صورت امکان پذير مي‌باشد.

پوشش کل سطح پارچه توسط مواد هيدروفوب (موادي که آب را به خود جذب نمي‌کنند) است، به نحوي که تمام منافذ پارچه مسدود گردد. اين روش تکميل ضد آب نام دارد. پارچه با کاربردهاي خيمه و چادر ماشين با اين روش تکميل مي‌گردد.

الف ) شابلون سازي تخت :

اين قسمت شابلون هاي مصرفي طرح هاي دستگاه چاپ اسکرين را مي سازد و در صورت تغيير طرح در هر زمان شابلون سازي موظف است تا شابلون جديد و موردنظر را بدست کند.

ب ) شابلون سازي روتاري :

اين قسمت شابلون هاي مصرفي چاپ روتاري را تغذيه مي کند و پيچيدگي بيشتري نسبت به شابلون سازي مسطح دارد.

در ابتدا شابلون ها در بسته هايي به صورت استوانه هاي 208 سانتي متري وارد کارخانه مي گردد. اين استوانه ها از جنس نيکل بوده که موجبات مقاومت آن را پديد مي آورد. پس از خارج سازي شابلون دو سر آن حلقه هايي زده مي شود تا شابلون به صورت استوانه اي گرد و صاف در بيايد. مرحله ي دوم چربي گيري مي باشد که از دترجنت و صابون معمولي استفاده مي شود.

و در آخر وارد خشک کن شده و در حرارت 250 درجه به مدت 90 دقيقه پخت مي گردد تا مقاومتش در برابر فرورفتگي بالا رود. بعد از پخت حلقه ها از دو سر آن خارج شده تا براي مرحله ي بعدي آماده گردد.

در مرحله ي سوم لاک حساس به همراه بي کرومات سديم به صورت 5 درصد اضافه شده و با آب مقطر ويسکوزيته ي مدنظر مواد به عمل مي آيد و در نهايت ماده داخل دستگاه لاک زني قرار داده شده و استوانه نيز به دستگاه لاک زني تغذيه مي گردد ولاک به تدريج به استوانه اضافه مي گردد.

در مرحله ي چهارم به وسيله ي هواي آزاد استوانه و مواد همراه آن خشک مي شود.

در مرحله ي پنجم عکاسي انجام مي پذيرد به طوري که فيلمهاي را پورت بندي شده بر روي شابلون چسبانده شده و در داخل دستگاه براي چاپ آماده مي شود. بعد از عکاسي به دو طرف شابلون حلقه زده مي شود.

در مرحله ي ششم شستشوي شابلون انجام مي پذيرد و بعد از شستشو عمل ظاهرسازي شابلون انجام مي گيرد و شابلون خشک مي شود.

در مرحله ي هفتم يکبار ديگر چربي گيري نيز انجام گرفته و دوباره به صورت کامل خشک مي شود.

در مرحله ي هشتم شابلون داخل خشک کن حرارتي با دماي 250 درجه به مدت 5/1 ساعت قرار مي گيرد تا اينکه لاک همراه شابلون پخت شود و به رنگ سبز دربيايد.

در مرحله ي نهم به دو سر شابلون رينگ زده مي شود که اين عمل بر روي دستگاه رينگ زني انجام مي پذيرد و بايد در اين مرحله موارد کنترلي صورت بپذيرد تا در مراحل استفاده مشکلي پيش نيايد.





12 ) بخش کنترل کيفيت :

در مهندسي و توليد صنعتي، بخش کنترل کيفيت و مهندسي کيفيت به بخشي گفته مي‌شود که به درست کردن روش‌هايي مشغول است تا کارخانه بتواند به‌وسيله آن روش‌ها از مرغوبيت و مشتري‌پسند بودن کالاهاي توليدي خود مطمئن گردد. اين روش‌ها و سيستم‌ها معمولاً با همکاري با ديگر رشته‌هاي مهندسي و بازرگاني طراحي مي‌شوند.

يکسان بودن تقريبي برجسته‌کاري‌هاي ستون ها و ديوارهاي تخت جمشيد، نيايشگاه‌هاي مصري و يوناني و ديگر سازه‌هاي باستاني نشانگر اينست که موضوع کنترل کيفيت از ديرباز نزد بشر وجود داشته است.

عمده بحث كنترل كيفيت مربوط به انجام نمونه گيري از محصولات ، بازرسي آن نمونه‌ها و تعميم نتايج به كل انباشت محصول است كه بر اساس روش هاي آماري انجام مي گيرد . از ديگر روش هاي مورد استفاده در كنترل كيفيت ، كنترل فرايند توليد محصول به جاي كنترل محصول تهيه شده است كه با استفاده از روش هاي آماري مانند SPC و ... انجام مي گيرد. مبحث كنترل كيفيت ، جايگاه ويژه اي در مباحث نظام هاي جامع مديريت كيفيت دارد.



اما به دليل وضعيت بد اقتصادي و رکودهاي جهاني و برنامه هاي تعديل نيرو بخش کنترل کيفيت يکي از بخش هاي کم کاربرد ناميده مي شود و براي کاهش هزينه هاي جانبي سيستم اين بخش حذف مي گردد.

کارخانه ي مادبافت نيز داراي بخشي به اين نام بوده است و فعاليت اين بخش براي کارخانه بسيار قابل توجه بوده اما به دليل رکود موجبات حذف آن پديد آمده و در حال حاضر وظيفه ي کنترل کيفيت به وظايف سر شيفت هاي توليد ابلاغ گشته که اين امر حرکتي بسيار اشتباه مي باشد زيرا هيچ گاه يک فرد کارفرما توانايي قبول اشتباهات خويش از سوي خود نمي باشد.

1403/2/5 - پین فایل